Eenvoudig en voedzaam, zo wordt de Hollandse keuken wel bestempeld. Sinds mensenheugenis benaderen Nederlanders hun dagelijkse voedsel vrij pragmatisch. Stamppot met rookworst, broodje kaas, haringkje, maar ook nasi. Het lijkt van alle tijden, maar hoe komen deze gerechten tegenwoordig op het bord? Een kijkje in de Hollandse keuken, in opdracht van het foto-agentschap Hollandse Hoogte.Wim Klerkx, 2006-2007.

Eenvoudig en voedzaam, zo wordt de Hollandse keuken wel bestempeld. Sinds mensenheugenis benaderen Nederlanders hun dagelijkse voedsel vrij pragmatisch. Stamppot met rookworst, broodje kaas, haringkje, maar ook nasi. Het lijkt van alle tijden, maar hoe komen deze gerechten tegenwoordig op het bord? Een kijkje in de Hollandse keuken, in opdracht van het foto-agentschap Hollandse Hoogte.
Wim Klerkx, 2006-2007.

Een bemanningslid van de haringvisser Wiron6 plaatst een vispomp op het net. De vangst wordt direct uit het net het ruim ingepompt om daar deels direct gekaakt, deels ingevroren te worden.

Een bemanningslid van de haringvisser Wiron6 plaatst een vispomp op het net. De vangst wordt direct uit het net het ruim ingepompt om daar deels direct gekaakt, deels ingevroren te worden.

Het net met enkele tonnen haring wordt achter de Wiron6 gelegd om het ruim ingezogen te worden. Jan van Genten duiken naar de haring die door de mazen glipt.

Het net met enkele tonnen haring wordt achter de Wiron6 gelegd om het ruim ingezogen te worden. Jan van Genten duiken naar de haring die door de mazen glipt.

De scheepskok van de Wiron6 kaakt de eerste haringen van het seizoen. Voor het eerste vaatje haring van het seizoen wordt traditioneel veel geld geboden.

De scheepskok van de Wiron6 kaakt de eerste haringen van het seizoen. Voor het eerste vaatje haring van het seizoen wordt traditioneel veel geld geboden.

Al sinds enkele generaties verkoopt haringstal Floor vis op het strand van Zandvoort, tijdens alle seizoenen.

Al sinds enkele generaties verkoopt haringstal Floor vis op het strand van Zandvoort, tijdens alle seizoenen.

In de UNOX fabriek in Oss, mengt een werknemer de kruiden voor een dagproductie van rookworsten.

In de UNOX fabriek in Oss, mengt een werknemer de kruiden voor een dagproductie van rookworsten.

Een mengsel van gemalen vlees, kruiden en andere toevoegingen, voorzien van een nog vloeibare ‘huid’ wordt door een bad geleid waar kunstmatig een rooksmaak wordt aangebracht voor de worst gekookt wordt.

Een mengsel van gemalen vlees, kruiden en andere toevoegingen, voorzien van een nog vloeibare ‘huid’ wordt door een bad geleid waar kunstmatig een rooksmaak wordt aangebracht voor de worst gekookt wordt.

Technici repareren een productielijn voor worstjes bij UNOX.

Technici repareren een productielijn voor worstjes bij UNOX.

Werknemers van UNOX bij de vleesmolens waar vlees van verschillende delen van koeien en varkens gemalen en gemengd wordt voor verschillende vleesproducten.

Werknemers van UNOX bij de vleesmolens waar vlees van verschillende delen van koeien en varkens gemalen en gemengd wordt voor verschillende vleesproducten.

Iedere ochtend controleert een team de kwaliteit van UNOX producten van de voorgaande dag op punten als smaak, sappigheid, consistentie etc.

Iedere ochtend controleert een team de kwaliteit van UNOX producten van de voorgaande dag op punten als smaak, sappigheid, consistentie etc.

Bij de UNOX fabriek in Oss worden ook de HEMA rookworsten gemaakt. Deze hebben een huid van echte varkensdarm en worden gerookt op beukensnippers. Na het roken staan ze hier in de koeling voordat zij verpakt worden.

Bij de UNOX fabriek in Oss worden ook de HEMA rookworsten gemaakt. Deze hebben een huid van echte varkensdarm en worden gerookt op beukensnippers. Na het roken staan ze hier in de koeling voordat zij verpakt worden.

In een kas worden tros-tomaten geteeld op steenwol. De voeding en lichttoevoer is centraal geregeld. Kassen als deze vergen 1 man-uur per m2 per jaar.

In een kas worden tros-tomaten geteeld op steenwol. De voeding en lichttoevoer is centraal geregeld. Kassen als deze vergen 1 man-uur per m2 per jaar.

Bedrijfsfiets in de kas van 10ha. voor trostomaten in het Westland.

Bedrijfsfiets in de kas van 10ha. voor trostomaten in het Westland.

De bedrijfskantine van de kas.

De bedrijfskantine van de kas.

Tijdens een oefening in Duitsland wordt voor enkele honderden militairen hutspot gemaakt op een veldkeuken.

Tijdens een oefening in Duitsland wordt voor enkele honderden militairen hutspot gemaakt op een veldkeuken.

Aardappeloogst in Zeeland. Met een gehuurde oogstmachine wordt in 10 dagen 200 ton bintjes binnengehaald.

Aardappeloogst in Zeeland. Met een gehuurde oogstmachine wordt in 10 dagen 200 ton bintjes binnengehaald.

Opslag van de nieuwe aardappeloogst bij een grote aardappelboer in Zeeland.

Opslag van de nieuwe aardappeloogst bij een grote aardappelboer in Zeeland.

Aardappel-onderzoeker Vivianne Vleeshouwers van de Universiteit Wageningen bekijkt een proefveld met klassiek veredelde aardappelgewassen.

Aardappel-onderzoeker Vivianne Vleeshouwers van de Universiteit Wageningen bekijkt een proefveld met klassiek veredelde aardappelgewassen.

Blad van diverse gemengde aardappelrassen, geïnfecteerd met de aardappelziekte. Aan de Wageningen Universiteit wordt onder andere met klassieke veredeling met oer-aardappelrassen geprobeerd een consumptieaardappel te maken die beter bestand is tegen de aardappelziekte Phytophthora infestans.

Blad van diverse gemengde aardappelrassen, geïnfecteerd met de aardappelziekte. Aan de Wageningen Universiteit wordt onder andere met klassieke veredeling met oer-aardappelrassen geprobeerd een consumptieaardappel te maken die beter bestand is tegen de aardappelziekte Phytophthora infestans.

Veredelde aardappelgewassen worden onder gecontroleerde omstandigheden opgekweekt. Het is onderdeel van grootschalig onderzoek naar een productief aardappelgewas dat beter bestand is tegen de aardappelziekte.

Veredelde aardappelgewassen worden onder gecontroleerde omstandigheden opgekweekt. Het is onderdeel van grootschalig onderzoek naar een productief aardappelgewas dat beter bestand is tegen de aardappelziekte.

Genetisch gemodificeerd aardappelgewas in een kas van de Universiteit van Wageningen.

Genetisch gemodificeerd aardappelgewas in een kas van de Universiteit van Wageningen.

Tijdens een internationale oefening met speciale eenheden uit Nederland, Duitsland en Finland, wordt hutspot geserveerd bereid in in een veldkeuken van het Nederlandse leger.

Tijdens een internationale oefening met speciale eenheden uit Nederland, Duitsland en Finland, wordt hutspot geserveerd bereid in in een veldkeuken van het Nederlandse leger.

Een koe van een biologische kaasboer in Marknesse, terwijl zij wacht op haar beurt bij de melkmachine.

Een koe van een biologische kaasboer in Marknesse, terwijl zij wacht op haar beurt bij de melkmachine.

De kaasmakerij heeft zijn eigen koeien. Hier de melkmachine waar ze tweemaal per dag gemolken worden.

De kaasmakerij heeft zijn eigen koeien. Hier de melkmachine waar ze tweemaal per dag gemolken worden.

Biologische kaasboer Gerrit neemt monsters van de melk van iedere koe voor de verplichte controle.

Biologische kaasboer Gerrit neemt monsters van de melk van iedere koe voor de verplichte controle.

Een medewerker maakt het vat schoon waarin van melk de wrongel gemaakt wordt waarna die in de kaasvorm geperst wordt. Ook biologische producenten ontkomen niet aan de economische noodzaak van automatisering en schaalvergroting.

Een medewerker maakt het vat schoon waarin van melk de wrongel gemaakt wordt waarna die in de kaasvorm geperst wordt. Ook biologische producenten ontkomen niet aan de economische noodzaak van automatisering en schaalvergroting.

De rijpkamer van de zuivelboerderij. De kaas van dit bedrijf wordt in winkels en op markten door een groot deel van het land verkocht.

De rijpkamer van de zuivelboerderij. De kaas van dit bedrijf wordt in winkels en op markten door een groot deel van het land verkocht.

Een Poolse seizoenarbeider plukt Elstar appelen in de Betuwe.

Een Poolse seizoenarbeider plukt Elstar appelen in de Betuwe.

Poolse seizoenarbeiders rijden de appeloogst binnen.

Poolse seizoenarbeiders rijden de appeloogst binnen.

Broodjes rollen over de lopende band van een ambachtelijke, maar volledig geautomatiseerde bakkerij. Tweemaal per dag voorziet deze bakkerij een keten van winkels van vers brood.

Broodjes rollen over de lopende band van een ambachtelijke, maar volledig geautomatiseerde bakkerij. Tweemaal per dag voorziet deze bakkerij een keten van winkels van vers brood.

De volautomatische bakkerij is een familiebedrijf wat ooit begon als dorpsbakker. Er wordt geprobeerd op grote schaal het bakproces van vroeger zo dicht mogelijk te benaderen.

De volautomatische bakkerij is een familiebedrijf wat ooit begon als dorpsbakker. Er wordt geprobeerd op grote schaal het bakproces van vroeger zo dicht mogelijk te benaderen.

De broodjes rollen naar de verpakkingsafdeling.

De broodjes rollen naar de verpakkingsafdeling.

Nasi-schijf 'uit de muur' op NS-station Steenwijk.

Nasi-schijf 'uit de muur' op NS-station Steenwijk.

Rijst uit Thailand wordt vanuit een overlader rechtstreeks het bedrijf ingezogen. Bij het bedrijf Sillevoldt in Papendrecht wordt een groot deel van de in Nederland geconsumeerde rijst geïmporteerd en direct verwerkt.

Rijst uit Thailand wordt vanuit een overlader rechtstreeks het bedrijf ingezogen. Bij het bedrijf Sillevoldt in Papendrecht wordt een groot deel van de in Nederland geconsumeerde rijst geïmporteerd en direct verwerkt.

Eenmaal binnen het bedrijf wordt de rijst volledig geautomatiseerd gepeld, geslepen en korrel voor korrel op rotte plekjes gecontroleerd. Aan het einde van de productielijn gaat de rijst in de verpakking die de consument in de winkel aantreft.

Eenmaal binnen het bedrijf wordt de rijst volledig geautomatiseerd gepeld, geslepen en korrel voor korrel op rotte plekjes gecontroleerd. Aan het einde van de productielijn gaat de rijst in de verpakking die de consument in de winkel aantreft.

Rijst uit India wordt uit de container in een silo gestort waarna het verwerkt en verpakt wordt voor consumptie.

Rijst uit India wordt uit de container in een silo gestort waarna het verwerkt en verpakt wordt voor consumptie.

Een mengsel van gedroogde groenten en kruiden wordt samengevoegd en verpakt voor Nasi-mix.

Een mengsel van gedroogde groenten en kruiden wordt samengevoegd en verpakt voor Nasi-mix.

De ‘Mengtros’ waar ingrediënten als aardappelmeel en zout in de juiste verhoudingen worden gewogen en gemengd voor kant en klare kruidenmixen.

De ‘Mengtros’ waar ingrediënten als aardappelmeel en zout in de juiste verhoudingen worden gewogen en gemengd voor kant en klare kruidenmixen.