Dit handige tabel laat de juiste verhouding zien voor het maken van de klassieke stamppot hutspot.
Aantal personen | Aardappelen (gram) | Wortelen (gram) | Uien (gram) |
1 | 250 | 187,5 | 75 |
2 | 500 | 375 | 150 |
4 | 1000 | 750 | 300 |
6 | 1500 | 1125 | 450 |
8 | 2000 | 1500 | 600 |
10 | 2500 | 1875 | 750 |
Ook is hier een makkelijke verhoudingscalculator voor de klassieke Nederlandse Hutspot. Zo maak je heel simpel de perfecte Hutspot. Voer het gewicht van de aardappelen in per gram en de calculator geeft jou de perfecte hoeveelheid wortels en uien in gewicht weer terug. Per persoon houden we ongeveer 250 tot 300 gram aardappelen aan.
Deze verhouding hebben we te danken aan Janneke Vreugdenhil.
Hutspot recept voor 4 personen
Ingredienten:
- 1 kg kruimige aardappel
- 300 g uien (middelgroot)
- 750 g winterpenen
- 75 g ongezouten roomboter
- 1.5 l water
- 375 g runderrookworsten
- 100 ml halfvolle melk
- ½ tl gemalen nootmuskaat
Maak de aardappelen schoon en snijd deze in gelijke stukken, je kunt er ook voor kiezen deze eerst te schillen. Snijd de uien in halve ringen. Schil de peen en snijd deze in plakjes, niet te dun, ongeveer net zo dik als je wijsvinger. Verhit de helft van de boter in een ruime pan en fruit de ui ongeveer 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de gesneden peen toe en bak deze dan ongeveer nog 2 min. mee. Voeg de aardappelen, het water en een snuf zout toe en breng aan de kook. Laat 20 min. koken tot de groenten en aardappelen gaar zijn. Giet het water af.
Verwarm ondertussen de rookworst in warm water. Niet laten koken.
Verwarm de melk op laag vuur, maar laat niet koken. Stamp de aardappelen en groenten met een stamper tot datdat je geen stukken aardappel meer ziet maar een glad geheel. Voeg daarna de warme melk, de rest van de boter en de nootmuskaat toe en roer deze door de hutspot. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Uiteraard is het mogelijk om de rookworst en de melk te vervangen met een veganistische optie.